Jak założyć ogródek warzywny?

Jak założyć ogródek warzywny?

Warzywnik to ogromna radość. Przyznajmy, że zwykle nakład pracy i koszty są spore, szczególnie w początkowej fazie, a uprawa może okazać się nieopłacalna ze względów finansowych. Tylko, czy po to zakładamy warzywniak? Zupełnie nie, chodzi o tą radość, która płynie z zerwanego własnoręcznie ogórka i tę sekundę podziwu, na którą zastygamy nad małymi pomidorkami. Załóżmy własny ogród warzywny, zwłaszcza że nie jest to zbyt trudne wyzwanie.

Wybór miejsca

Postarajmy się wybrać stanowisko słoneczne takie, w którym ciepłe promienie grzeją ziemie przynajmniej przez sześć godzin dziennie i takie, przy którym nie rosną wysokie drzewa, żywopłoty czy krzewy. Chodzi o to, aby nie konkurowały one z warzywami o wodę. Wielkość warzywniak dostosujmy do ilości naszego czasu. Dwadzieścia metrów kwadratowych pozwala na zaspokojenie potrzeb rodziny, ale czy znajdziemy czas na regularne pielenie i pielęgnacje? Zacznijmy od mniejszego ogródka, który z czasem możemy powiększyć. Kolejny krok to podział terenu na zagonki i ścieżki. Chodzi o to, aby dostęp do grządek był łatwy i wygodny. Szerokość zagonka powinna wynosić nieco ponad metr, a trzydzieści centymetrów to minimalna szerokość ścieżki. Warto pomyśleć o ich utwardzeniu, znacząco ułatwi to komunikacje pomiędzy zagonkami.

Przygotowanie gleby

Odpowiednie przygotowanie gruntu to podstawa. W końcu to z ziemi rośliny czerpią składniki odżywcze. Trzeba ją dokładnie przekopać i oczyścić z chwastów. Ziemia do uprawy warzyw powinna być żyzna, co nie oznacza, że właściciele słabych gruntów nie mogą mieć warzywniaka. Rozwiązaniem mogą być grządki podwyższane. Wystarczy cztery deski, aby stworzyć z nich ramkę i wypełnić żyzną ziemią z kompostem. Taki ogródek będzie wymagał częstszego podlewania, ale zyskamy pewność, że ziemia jest idealnie dopasowana do wymagań warzyw. Dobrze od razu wzbogacić ją kompostem lub zasilić obornikiem. Niezależnie od rodzaju nawozu, tak czy inaczej trzeba pamiętać o stosowaniu płodozmianu w kolejnych latach. Dla mniej doświadczonych: płodozmian polega na tym, że określone warzywa nie mogą rosnąć w tym samym miejscu w kolejnych latach.

Jakie warzywa uprawiać?

Spokojnie można stwierdzić, że wybór warzyw jest praktycznie nieograniczony. Warzywa z nasion powinny trafić do ziemi już wczesną wiosną. Producenci nasion umieszczają na opakowaniach precyzyjne instrukcje wysiewu i dokładne terminy. Wysiane zbyt gęsto trzeba poprzerywać, tak aby dać miejsce roślinkom. Jeśli wydaje nam się to skomplikowane, możemy skorzystać z gotowych rozsad. Większość popularnych warzyw bez trudu kupimy na lokalnym targowisku czy w sklepie ogrodniczym i wsadzimy malutkie sadzonki do gruntu. W kilku przypadkach warto jednak postawić na nasionka. Tak jest choćby z tymi, które uprawiane są dla natki np. koperkiem czy szczypiorkiem.

Jak pielęgnować?

Prawidłowo przygotowany grunt, odpowiednio zasilony już w momencie zakładania warzywniaka nie wymaga dodatkowego nawozu. Chodzi nam przecież o to, aby warzywa były uprawiane w sposób ekologiczny. Jeśli uznamy, że warzywa słabiej rosną i trzeba im pomóc, postawmy na naturalny kompost z własnego kompostownika. Podstawą jest podlewanie. Bez wody nic nie urośnie, a samo zdanie się na naturę w przypadku warzyw to zbyt mało. Równie istotne jest regularne usuwanie chwastów, po to by nie zabierały substancji odżywczych przeznaczanych dla pożytecznych roślin.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )